Micșorează volumul

Oamenii sunt mai sănătoși și mai fericiți atunci când poluarea fonică este controlată

silence, couple, acoustic, rockslab sonic background picture

Nu orice formă de zgomot este dăunătoare așa cum orice iubitor de muzică la un volum tare ar recunoaște. Dar zgomotul nedorit, altfel cunoscut sub numele de poluare fonică, reprezintă o amenințare reală pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor. 

Zgomotul poate afecta somnul, crește ritmul cardiac, tensiunea arterială și chiar are un impact asupra abilităților motorii și a funcțiilor cognitive. Potrivit Agenției Europene de Mediu (AEM), în Europa 10.000 de decese pot fi atribuite zgomotului în fiecare an. Costul anual al poluării fonice în Europa a fost estimat la 52 de miliarde de dolari.

Ca răspuns, AEM și Organizația Mondială a Sănătății au stabilit obiective pentru nivelurile maxime de zgomot la care ar trebui expuși oamenii care locuiesc în Europa. Aceștia recomandă pe timpul nopții un nivel maxim de 40dB (o treime dintre cetățenii UE se confruntă în mod curent cu 55dB) și 65dB în timpul zilei. Unele municipalități se ocupă de acest aspect și au stabilit restricții asupra nivelului de zgomot, de exemplu pentru evenimentele nocturne.

"Este recunoscut că expunerea la zgomot poate provoca disconfort și tulburări de somn, ambele au un impact asupra calității vieții."
SURSĂ: NOISE POLICY STATEMENT FOR ENGLAND (NPSE)

Un design sănătos

Structura clădirilor are o influență puternică asupra nivelului de zgomot – și aceasta devine o parte a unei discuții continue între arhitecți, proprietarii de clădiri și specialiștii din domeniul sănătății cu privire la „designul sănătos”. Mulți angajați descoperă că birourile tip spațiu deschis, de exemplu, pot perturba nivelul de concentrare, în mare parte din cauza expunerii la zgomotul pe care ei îl pot crea. Când un spațiu este destinat sarcinilor de comunicare sau cognitive, performanța sa acustică este una dintre cele mai importante considerente de proiectare.

Materialele reprezintă o parte importantă a soluției. În cazul în care suprafețele permit undelor sonore să se reflecte înapoi într-un spațiu, ele pot crea un mediu interior zgomotos. În schimb, materialele fonoabsorbante pot gestiona nivelurile de zgomot ambientale, în timp ce izolația fonică poate preveni zgomotul care călătorește dintr-un spațiu în altul. 

Prin controlarea poluării fonice, clădirile bine proiectate pot aduce o contribuție importantă la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de locuitori.

Cost
0

Este costul anual al poluării fonice în Europa

Decese
0

de decese pot fi atribuite zgomotului în fiecare an

Nivel zgomot
0

nivelul zgomotului recomandat în timpul zilei