Coaliţia pentru Siguranţă la Incendiu

09 octombrie 2019

Legislația privind focul este depășită. Normativul de siguranţă la incendiu este neschimbat de 20 de ani

Coaliţia pentru Siguranţa la Incendiu a Clădirilor atrage atenţia, cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Prevenirea Incendiilor, că România trebuie să-şi aducă la zi legislaţia pentru a asigura un nivel ridicat de protecţie a cetăţenilor săi în faţa hazardului focului.

„În România am avut peste 40.000 de incendii în locuinţe între 2012 şi 2018, soldate cu peste 3.400 de morţi şi răniţi, conform statisticilor oficiale. Din păcate, perspectivele sunt îngrijorătoare pentru că folosim tot mai multe materiale inflamabile în clădirile în care trăim, lucrăm, învăţăm sau ne tratăm. Dacă acum 50 de ani un incendiu cuprindea întreaga cameră în 25 de minute, acum este nevoie de doar 3 minute”, spune Dorin Beu, preşedintele Coaliţiei pentru Siguranţa la Incendiu a Clădirilor.

Această structură încurajează autorităţile să îşi îmbunătăţească politicile şi actele normative, unele dintre ele fiind depăşite.

„Normativul de siguranţă la incendiu, P118/1999, esențial pentru construcții sigure la foc, este vechi de 20 de ani. Nu cred că mai avem o asemenea situație în Europa. Spre exemplu, Bulgaria sau Serbia au legislații privind incendiul aduse la zi. Ministerul Dezvoltării ar trebui să revizuiască acest act, preferabil în 2 etape: O revizuire rapidă, în părțile unde e nevoie de intervenție urgentă, și una de substanță, care să fie elaborată în timp. De altfel, Ministerul chiar a transmis semnale că aceasta este direcția pe care o urmărește, însă trebuie să se și țină de cuvânt, promisiuni am tot auzit în ultimii ani”, a adăugat Dorin Beu.

Coaliţia consideră că România trebuie să folosească revizuirea Directivei Europene pentru Performanţa Energetică a Clădirilor, care menţionează pentru prima dată siguranţa la incendiu într-un asemenea act, ca prilej pentru a-şi îmbunătăţi legislaţia în domeniu.

„Faptul că avem siguranţa la incendiu trecută drept condiţie în cazul renovărilor ne arată că aceasta este direcţia pe care trebuie să mergem, direcţia europeană. Încurajăm autorităţile să folosească de asemenea Strategia de Renovare a Clădirilor, obligatorie conform acestei directive, pentru a stabili direcţii clare pentru a avea imobile mai sigure”, a declarat Beu.

Coaliţia pentru Siguranţa la Incendiu a Clădirilor este o platformă care își propune să îmbunătățească siguranța la incendiu a clădirilor din România ORIUNDE ESTE POSIBIL, prin intermediul unui dialog susţinut cu autorităţile, cu scopul îmbunătăţirii legislaţiei şi a politicilor, precum şi prin intermediul informării publicului pe această temă. Membrii Coaliţiei sunt Romania Green Building Council, EfdeN şi EASA Romania, iar Fire Safe Europe, cea mai importantă organizaţie care promovează siguranţa la incendiu în clădiri la nivel european, este partenerul său extern.

SURSA: www.sigur-la-incendiu.ro

20180111 RW-NC PHO 294