Biroul care este la fel de liniștit pe cât pare

1 ianuarie 1

Cu o bună acustică, birourile de tip spațiu deschis devin zone plăcute de lucru

Universitatea din Danemarca de Sud (SDU), Facultatea Tehnică din Odense, Danemarca

Parcurgem o cameră cu toate simțurile noastre. Deci, arhitecții nu ar trebui să petreacă la fel de mult timp pentru a înțelege cum se prezintă acustica unui spațiu așa cum o fac pentru a vedea cum arată? Acustica din birouri reprezintă a doua cea mai importantă caracteristică fizică care afectează productivitatea la locul de muncă (după lumină). Pe măsură ce ne îndreptăm spre o „economie a cunoașterii”, în care succesul depinde tot mai mult de productivitatea și satisfacția oamenilor, zgomotul din birouri devine o problemă urgentă pentru întreprinderi.

Acustica a devenit deosebit de problematică în birourile deschise la care multe companii recurg astăzi. După cum afirmă Søren Peter Lund, un șef de cercetare în cadrul Centrului Național de Cercetare pentru Mediul de Muncă din Danemarca:

„Lipsa intimității într-un birou deschis îi face pe angajați să se simtă că ar fi în permanență urmăriți, iar zgomotele din jurul lor ar putea fi percepute ca o amenințare și o intruziune. În special atunci când oamenii în jurul dvs. discută, este foarte greu să vă concentrați. Calitatea acustică a unei încăperi reprezintă unul dintre principalii factori care trebuie luați în considerare atunci când sunt proiectate spații care sunt utilizate atât pentru sarcinile comunicative, cât și pentru cele cognitive”.

Ajustarea acustică

În realitate, cercetările arată că angajații aflați într-un birou deschis sunt cu 15% mai puțin productivi: prezintă mai multe dificultăți de concentrare, cu mici distrageri care îi determină să piardă mai mult de 20 de minute de muncă concentrată pe zi. Ajustați, deci, acustica, iar productivitatea într-un birou deschis se va îmbunătăți. Angajații câștigă în jur de 50% mai multă atenție și sunt cu aproximativ 50% mai puțin distrași. Ei fac cu 10% mai puține erori, iar nivelul lor de stres scade cu peste un sfert1.

De exemplu, utilizarea materialelor care nu reflectă zgomot pe tavane și pereți poate contribui la diminuarea gradului de reverberare a vorbirii, reducând zgomotul la niveluri acceptabile. Acustica aplicată poate ajuta la rezolvarea provocării dificile de creare a unui mediu de lucru flexibil și atractiv în care angajații pot lucra cu plăcere și fără să fie distrași de la muncă.

 

1: David M. Sykes, „Productivitatea: Cum acustica afectează performanța angajaților în birouri și spații deschise”

Productivitate
0

mai puțină productivitate în birourile deschise

Muncă în zadar
0

minute de muncă concentrată în zadar de persoană pe zi din cauza distragerii atenției

Concentrare
0

mai multă concentrare și 51% distragere odată cu îmbunătățirea acusticii din încăpere

Povești asemănătoare