Eficiență energetică

5 moduri de economisire a energiei în casă

Efectuarea de mici modificări în casa ta ar putea face o diferență mare pentru următoarea factură de energie.

Home, kitchen, family, window, table, interior, wall, residential

Ești deranjat de costurile tot mai mari ale facturii de energie? Sau poate vrei doar să fii rescunoascator mediului înconjurător?

Este o situație câștigătoare atunci când conservi energie acasă pentru că ajungi să economisești bani pe utilitățile tale, reducând în același timp cantitatea de emisii nocive care sunt eliberate în mediu!

Sigur, poti opri un întrerupător de lumină sau poti folosi mai puțină apă caldă. Dar, dacă vă pasă cu adevărat de mediul incojurator sau de economisirea banilor este important să vă concentrați pe locul unde puteți economisi cea mai mare energie. Avem alte modalități de economisire a energie care te pot ajuta să faci o diferență reală.

De fapt, continuă să citești până la sfârșit pentru a descoperi cele mai importante moduri în care poți economisi energie acasă!

1. Îmbunătățiți sau înlocuiți ferestrele

Știai că, pierderea căldurii acumulată prin ferestrele ineficiente, este responsabilă pentru 25-30% din energia utilizată în case1?

Pentru a îmbunătăți eficiența ferestrelor, verificați dacă există scurgeri de aer și aplicați produse din silicon de etanșare sau garnitură de etanșare pentru a le izola.

De asemenea, jaluzelele sau perdelele pot ajuta la reducerea căldurii acumulate în timpul verii și la reducerea pierderii de căldură dintr-o camera călduroasă pe timp de iarnă.

Dacă dorești să înlocuiesti ferestrele, atunci când mergi la cumpărături, ține cont de etichetele de eficientă energetică. Ferestrele cu emisii scăzute, în special, sunt capabile să reflecte căldura fără a compromite cantitatea de lumină care intră în casă. Acest lucru înseamnă că pe timpul iernii căldură rămâne în interior iar în timpul verii, căldură de afară nu pătrunde în locuința, contribuind la menținerea temperaturilor și la scăderea costurilor de energie utilizată.

2. Reduceți consumul de energie de tip ”fantomă”

Consumul de energie tip fantomă se referă la energia electrică folosită de dispozitive chiar și atunci când sunt oprite sau în regim de așteptare (standby). De fapt, o cantitate semnificativă de energie electrică este consumată de electrocasnice în timp ce acestea sunt oprite.

Pentru a rezolva acest aspect, poți să iei în considerare deconectarea aparatelor din priză. În mod alternativ, se pot utiliza prizele de alimentare inteligente, care pot fi setate pentru a opri dispozitivele la un moment dat, prin intermediul comutatoarelor de la distanță sau pur și simplu atunci când nu sunt utilizate.

3. Instalează un termostat programabil

Termostatele programabile îți permit să reglezi în mod automat temperatura casei, în conformitate cu programul dvs. Această lucru înseamnă că pot fi setate să se oprească atunci când sunteți plecat de acasă sau pentru a reduce încălzirea sau răcirea pe timpul nopții, când dormiți.

4. Reducerea punților termice

Punțile termice apar atunci când o parte dintr-un perete, acoperiș sau podea transferă căldura mai rapid decât materialul din jur. Acest aspect acționează ca un drum de scăpare a căldurii din locuință, rezultând o energie mai mare utilizată pentru menținerea temperaturii aerului la un nivel constant și confortabil.

Chiar și într-o casă etanșă și izolată termic, punțile termice pot reprezenta pierderi de căldură de până la 30 la sută2.

Nu aveți neapărat nevoie de echipamente costisitoare sau de angajarea unui specialist pentru a identifica locul în care le puteți găsi în casa dvs. Pur și simplu trecerea mâinii peste un perete vă poate atrage atenția asupra zonelor mai reci.

Unul dintre modurile de a reduce punțile termice este de a utiliza materiale cu conductivitate redusă la căldură. De exemplu, izolația din vată bazaltica, care este mult mai puțin conductivă decât metalul, ar permite căldurii să scape mai puțin.

5. Izolează casa cu vată bazaltică

Izolația este într-adevăr un mod mai eficient de a reduce punțile termice și poate fi cea mai bună modalitate de a economisi energie în casa ta.

Prin păstrarea căldurii în timpul iernii și respinderea căldurii în timpul verii, izolarea joacă un rol esențial în economisirea energiei în locuință. Adevărul este că, poate economisi până la un procent extraordinar de 70% din energia utilizată pentru încălzire și răcire.

Există o serie de moduri de a izola casa. Unul dintre modurile cele mai eficiente este utilizarea produselor ROCKWOOL de vată minerală bazaltică.

Durabilitatea pe termen lung a vatei bazaltice asigură că locuința ta va fi bine izolată, fără a avea nevoie de întreținere pentru mulți ani ce vor urma. Acest lucru este important deoarece, în medie, costă de 5 ori mai mult administrarea și întreținerea unei clădiri de-a lungul vieții sale decât construirea ei.

Prin urmare, dacă sunteți pregatiti să începeți să economisiți energie și să contribuiți pozitiv la mediul înconjurător, veți dori să investiți timpul și efortul dvs. în domenii în care puteți face cu adevărat diferența. Luați astăzi în considerare să vă izolați casa cu vată minerală bazaltică.

Surse:

1. “Update or Replace Windows” Energy Saver, n.d.. 

2. “Thermal Bridging: What It Is & Why You Should Avoid It” KORE System, 2016.