Circularitate

Circularitate în industria construcțiilor: intențiile bune nu sunt suficiente

Aflați mai multe despre adevărata întindere a construcției circulare în Europa.

Demolition, Building, Circularity

În fiecare an, sectorul construcțiilor consumă până la 42 de miliarde de tone de materiale pentru construcția caselor, locurilor de muncă, școlilor și altor structuri și trimite alte 1-2 miliarde de tone de deșeuri - o treime din totalul global - la gropile de gunoi.

La fel de importantă ca infrastructura, sectorul construcțiilor are un impact puternic asupra planetei care trebuie redus. Un concept care câștigă mai multă atenție este circularitatea.

Creștere fără deșeuri

Ideea unui sector de construcții circulare se bazează pe un model economic care își propune să utilizeze produse cât mai mult timp și să reducă deșeurile - prin reutilizare și reciclare - stimulând în același timp creșterea socială, economică și prosperitatea.

Peste tot în Europa, arhitecții iau în calcul reutilizarea materialelor de către alți utilizatori și reciclarea deșeurilor acestea fiind calitățile principale ale unei economii de construcții circulare. O treime dintre ei chiar se așteaptă să realizeze o economie de construcție complet circulară până în 2030.

Convertirea acestei așteptări în acțiune asupra locului de muncă se dovedește dificilă până acum, din moment ce circularitatea este luată în calcul doar în 22% din proiectele arhitecturale. Mai mult decât atât, majoritatea proprietarilor de proiecte, inclusiv guvernele, nu au făcut încă cereri de construcții circulare de la arhitecți.

Se ține cont de circularitate doar în
0

a proiectelor arhitecturale

Conștientizare + politică = schimbare

Subliniind acest punct, 84% dintre arhitecții chestionați sunt de acord că circularitatea va reuși numai dacă există o schimbare în mentalitatea industriei construcțiilor. Un număr mare dintre ei recunosc, de asemenea, că guvernele joacă un rol important în conducerea sectorului construcțiilor către o economie circulară.

Luând în considerare cele de mai sus, vedem că se vorbește mult despre construcția circulară în Europa dar sunt relativ puține acțiuni: doar o cincime din proiectele arhitecturale iau în considerare circularitatea.

Este un indiciu că trecerea la o economie de construcții circulare este o provocare care va necesita mai multă conștientizare a oportunităților și beneficiilor, un efort angajat din partea sectorului construcțiilor, la care se adaugă sprijinul politic și legislativ la nivel local, regional, național și chiar la nivel global dacă vom avea succes.

O societate mai puțin irositoare ar trebui să fie obiectivul tuturor și aducerea circularității în sectorul construcțiilor este un pas important.

Source(s):

  1. USP Marketing Consultancy, 2019, “European Architectural Barometer – Q4 2018”
  2. https://www.cdrecycler.com/article/global-volume-construction-demolition-waste/