Renovare
Eficiență energetică

Potențialul clădirilor eficiente-energetic

1 ianuarie 1

Renovarea clădirilor pentru a fi mai eficiente din punct de vedere energetic ne poate ajuta să combatem schimbările climatice.

Metodele de conservare a energiei sunt esențiale pentru combaterea amenințării schimbărilor climatice, iar clădirile eficiente din punct de vedere energetic au un potențial enorm ca soluție la schimbările climatice.

„Pentru a fi în conformitate cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice, consumul final de energie la nivel global pe metru pătrat, trebuie să scadă cu 30% până în 2030" a explicat Oliver Rapf, director executiv al Institutului European pentru Performanța Clădirilor. „Eficiența energetică ar putea atinge acest obiectiv.”

Eficiență energetică în clădiri

Într-adevăr, construirea unei case eficiente din punct de vedere energetic este una dintre cele mai eficiente măsuri în ceea ce privește eficiența CO2. De fapt, renovarea clădirilor existente din Europa cu o izolație eficientă din punct de vedere energetic ar putea economisi 660 de milioane de tone de dioxid de carbon, ceea ce este de două ori mai mare decât emite Franța într-un an1.

Izolația acționează ca un sistem eficient de stocare a energiei, poate reduce cererea de încălzire și răcire, oferind o menținere mai bună a temperaturii în clădiri. În același timp, acest lucru ne oferă spații de locuit mai confortabile pe măsură ce oamenii prosperă în condiții climatice interioare mai optime.

Mai mult de atat, in timp ce măsurile de eficiență energetică reduc cererea globală de combustibili fosili, sursele regenerabile pot reprezenta o pondere mai mare în consumul nostru general3. De exemplu, creșterea eficienței energetice în Statele Unite ar putea duce la o pondere suplimentară de opt procente de energie regenerabilă până în 2030, în plus față de ceea ce este considerat în prezent posibil. În India, aceasta crește la 12%2.

Impactul economic pozitiv în facilitarea eficienței energetice prin renovarea clădirilor este, de asemenea, destul de remarcabil. În UE, încălzirea și răcirea pot constitui 16% din facturile consumatorilor europeni, renovarea și izolarea corespunzătoare pot economisi până la 70% din nevoile de încălzire având un impact imens asupra capacității oamenilor de a duce o viață decentă3.

Deoarece cererea de energie continuă să crească, trebuie să luăm în considerare serios eficiența energetică atunci când discutăm soluții pentru schimbările climatice. Diferența uriașă pe care o pot crea clădirile cu eficiență energetică în ceea ce privește acțiunea climatică ne oferă oportunitatea de a contribui pozitiv prin renovarea caselor noastre.

 

Află mai multe informații