Sustenabilitate
Circularitate

Reutilizarea și reciclarea resurselor pentru un viitor mai sustenabil

Descoperă cum soluțiile din vată bazaltică ne pot ajuta să reducem problema globală a deșeurilor.

Production line, ROCKWOOL insulation

Sectorul construcțiilor produce o treime din totalul deșeurilor la nivel mondial, iar cea mai mare parte a acestora ajung la gropile de gunoi (Comisia Europeană 2011). Procesul de construcție a infrastructurii în sine consumă anual 42 de miliarde de tone de resurse, adăugând sectorului construcțiilor ca fiind un consumator puternic al rezervelor naturale (Economie circulară 2018).

Pentru a limita impactul ecologic pe care infrastructura construcțiilor îl are asupra planetei noastre, trebuie să reevaluăm modul în care sunt construite clădirile.Circularitatea este un concept care ne poate ajuta să atingem acest obiectiv prin încurajarea modelelor de producție și consum mai sustenabil. Ideea implică reciclarea și reutilizarea materialelor, astfel încât să se evite risipa inutilă și să se obțină cele mai multe beneficii din resurse.

În 2018, aproximativ
0

de vată bazaltică uzată din sectorul horticol și construcții a fost recuperată de ROCKWOOL pentru reutilizare și reciclare.

Soluțiile din vată bazaltică promovează sustenabilitatea nu numai prin produse care au o durată lungă de viață dar care sunt și complet reciclabile. Vată bazaltică are de asemenea, avantajul adăugat care îi permite să fie reciclată la nesfârșit, fără să își piardă performanțele. De exemplu, vata bazaltică reciclată din sere poate fi folosită pentru fabricarea cărămizii exterioare de lut și amestecul de olărit. Dovada potențialului său? De exemplu, în 2017 ROCKWOOL a colectat aproximativ 120.000 de tone de vată bazaltică uzată și deșeuri din sectoarele de construcții și horticole pentru reutilizare și reciclare.

Reciclarea vatei bazaltice este doar începutul - de asemenea, tehnologia face posibilă reutilizarea deșeurilor generate din alte sectoare. Aceste eforturi nu numai că pot reduce consumul de materii prime, dar pot reduce cantitatea de deșeuri care ajung la gropile de gunoi, în acest fel minimizăm poluarea și îmbunătățim calitatea vieții pentru următoarele generații.

20180706 GMC INFO 47

Pe lângă promovarea unui viitor mai sustenabil, o economie circulară necesită o colaborare sporită cu lanțurile de aprovizionare din sectorul construcțiilor, ceea ce ar putea duce la o mai mare securitate a locurilor de muncă pentru cei implicați. Prin deschiderea drumului către o economie mai bună, noi procese pot prelua, responsabilizand mai multe persoane să participe la mișcarea de sustenabilitate.

Și asta este exact ceea ce ne propunem să facem - construirea unui viitor mai durabil.

În prezent trăim într-o societate care nu a oferit de-a lungul timpului cele mai bune mijloace de reciclare. Având în vedere circularitatea, acest lucru ne va ajuta să reducem consumul de resurse și deșeuri, iar marea flexibilitate a vatei bazaltice poate juca un rol esențial în facilitarea acestei schimbări. Pe măsură ce continuăm să folosim soluțiile din vată bazaltică în clădirile noi și în cele renovate, putem face pași spre realizarea unei lumi mai curate și a unei economii mai eficiente.

 

Surse:

  1. European Commission (DG ENV) (2011): ‘Management of CDW (Construction and Demolition Waste) in the EU’: https://ec.europa.eu/environment/waste/pdf/2011_CDW_Report.pdf
    2. Circle Economy, January 2018, ‘The Circularity Gap Report: An analysis of the circular state of the global economy’.