Renovare
Eficiență energetică

Șapte sfaturi eficiente despre cum să îți menții casa călduroasă iarna

Simți răcoare în casă chiar dacă termostatul caloriferelor este pornit la maximum? Sau poate pentru a face economie la facturile de energie le-ai oprit? Acum nu mai este nevoie!

Cosy homestead in winter

Este acea perioadă a anului din nou - iarna este aici. Acest lucru înseamnă că, clădirile rezidențiale și casele, în special cele mai vechi, vor simți mai mult frigul pe parcursul acestor luni. Doar în Europa, între 50 și 125 de milioane de oameni nu își pot permite confortul termic adecvat în interior. Atunci când grămezi de pături și șosete pufoase pur și simplu nu sunt de ajuns, trebuie să cauți în altă parte soluții pentru a afla cum să menții casa caldă în această iarnă.

Potrivit Eurostat, în anul 2017 aproximativ 64% din consumul de energie din gospodăriile europene a fost pentru încălzirea acestora. Poți reduce cu ușurință acest procent folosind alte metode. Deoarece energia reprezintă o cheltuială majoră în fiecare gospodărie, găsirea de soluții și modalități de prevenire a pierderii căldurii te poate ajuta să economisesti bani, în timp ce beneficiezi de căldură în lunile ce vor urma.

Îți prezentăm câteva sfaturi care te vor ajuta  îți menții locuința călduroasă în timpul iernii.

Cum să îți menții casa caldă pe timp de iarnă

Vremea pe timp de iarnă poate fi în detrimentul locuinței tale. Oamenii petrec aproximativ 90% din timp în interior, așa că este în interesul tău să îți protejezi propria casă și să te asiguri că aerul cald circulă tot timpul.

1. Protejează-ți casa cu o izolație corespunzătoare

Este esențial să te asiguri că locuința ta este izolată în mod corespunzător. O izolație adecvată poate reduce consumul de energie cu până la 70%, ceea ce înseamnă că vei economisi bani la facturile de energie și utilități. De asemenea, poți ajusta grosimea izolației pentru rezultate și mai bune.

Dacă locuința este mai veche, ar trebui să iei în considerare renovarea casei pentru a face loc unor caracteristici mai eficiente din punct de vedere energetic. Izolația din vată bazaltică are 7 beneficii de bază eliberate din puterea naturală a rocii, ceea ce o face un material de izolație eficient.

2. Poți folosi cronometre și termostate programabile

Dacă centrala termică sau caloriferul are posibilitatea de a fi programată cât timp să funcționeze, ar trebui să folosiți această opțiune. Nu numai că economisește apă caldă, dar de asemenea, aceasta economisește energie scăzând cantitatea pe care o utilizați sau nu o utilizați.

Ar trebui să începeți să vă programați centrala pentru a porni cu aproximativ o jumătate de oră înainte de a vă trezi. De asemenea, puteți seta ca aceasta să se oprească cu o jumătate de oră înainte de a părăsi casa. Astfel având un control asupra încălzirii într-un mod în care va permite să obțineți cât mai mult din căldură,  întrucât este nevoie de un timp pentru a încălzi o casă, precum și pentru a pierde ulterior căldura.

3. Nu lăsa căldura să se piardă prin șemineu

Dacă aveți un șemineu, ar trebui să aveți un obiect special pentru șemineu cu care să astupați și să preveniți pierderea căldurii prin acesta. În casele în care nu este astupat șemineul se pot pierde cantități incredibile de căldură și vă pot stimula consumul de energie. Astuparea șemineul atunci când nu îl folosiți ajută la sigilarea coșului de fum respectiv la păstrarea aerului cald și este doar o altă soluție cum să vă mențineti căldura în timpul iernii.

4. Nu blocați răspândirea căldurii din calorifer

Deși caloriferele nu sunt cele mai atractive dispozitive, ele rămân sursa principală de căldură în majoritatea caselor. Ați putea fi tentați să le acoperiți sau să le ascundeți de mobilier, dar acest lucru reduce efectiv eficiența acestora. Pentru a beneficia la maxim de căldura emanată de calorifere, îndepărtați orice sursă care le blochează sau le acoperă din răspândirea căldurii. Acest lucru va permite căldurii să se disperseze în cameră în loc să fie absorbită de alte obiecte. De asemenea, nu este indicat în niciun caz să acoperiți un calorifer electric cu haine sau orice alt material inflamabil, deoarece poate fi un pericol major de incediu.

5. Investește în panouri reflectorizante pentru calorifere

Sărind peste sugestia anterioară, iată un alt sfat pentru a vă asigura o mai bună eficiență a caloriferelor oferind căldură optimă. In cazul in care caloriferul este aproape de un perete exterior insuficient izolat, puteți observa că o parte din căldură scapă spre exterior. Cel mai bun mod de a combate această apariție este achiziționând panouri reflectorizante pentru calorifere. Aceste panouri se poziționează între calorifer și peretele exterior, în acest fel căldură este repsinsă spre restul camerei nepermițând peretului să o absoarbă -  îmbunătățindu-vă eficiența energetică în acest proces. Puteți chiar să vă creați propriile panouri reflectorizante folosind folie de aluminiu între calorifer și peretele exterior. Indiferent dacă îți cumperi panouri sau le creezi singur, poți fi sigur că reflectarea căldurii în cameră este o altă soluție eficientă pentru a-ți menține casa caldă în timpul iernii.

6. Mențineți toate zonele deschise acoperite

În cazul în care locuința este mai veche, este posibil să observi că există locuri care au început să crape - sau poate observi că folosești din ce in ce mai multă energie în fiecare iarnă. Oricare ar fi, puteți fi sigur că aerul cald probabil se strecoară prin locuri necunoscute. Aceste goluri cuprind nu numai fisuri și deteriorări care vin odată cu trecerea timpului, dar și structurile încorporate cum ar fi ușile pentru caini sau cutiile postale pot fi o cauză de care să țineți cont.

7. Utilizați dispozitivele existente ale casei în mod strategic

Chiar și obiectele decorative și aparatele de zi cu zi pot servi pentru a menține aerul cald care circulă prin casa ta. Una dintre cele mai simple metode este de a lăsa ușa cuptorului deschisă după gătirea unei mese. Cu o izolație decentă, căldura rămasă nu se va risipii ci va ramane in interior, încălzind întreaga bucătărie în timp ce cuptorul se va răci. Un alt mod de a vă asigura că utilizați eficient sursele de căldură ambientală este prin strângerea perdelelor în timpul zilei. Acest lucru va permite soarelui să încălzească casa. După apusul soarelui, asigurați-vă că vă închideți toate perdelele pentru a păstra cât mai multă căldură.

Un an nou, metode noi de colectare a aerului cald

Asigurați-vă locuința pe timp de iarnă să împiedice aerul rece să între înăuntru. Urmărind sugestiile de mai sus, ar trebui să puteți menține casa calduroasă iarna. Instalarea unei izolații suplimentare ar putea fi un factor important atunci când vine vorba de temperatura interioară a locuinței pe timpul iernii.

Doar pentru că așteptați cu nerăbdare sezonul sărbătorilor de iarnă nu înseamnă că trebuie să și invitați în locuința dvs. vremea friguroasă de afară:)