Sunet/Acustică

Zgomotul afectează învățarea: o mai bună proiectare acustică ajută la îmbunătățirea educației

Reducerea zgomotului ambiental în interiorul școlilor poate duce la o experiență de învățare îmbunătățită dar și la o mai bună sănătate pe termen lung.

Mood, education, children, classroom, raised hands

Numiți-o acustică accidentală sau arhitectură invizibilă, adevărul este că zgomotul afectează sănătatea și influențează negativ capacitatea de învățare a studenților. De multe ori, după o expunere prelungită, oamenii nu vor mai acorda atenție nivelului de zgmomot pe care îl experiementează în mediul lor de zi cu zi. Acest lucru se schimbă rapid dacă fac o vizitează în deșert, unde se va observa imediat că există o diferență majoră în comparație cu traiul din mediul urban. Deobicei, oamenii sunt surprinși de liniștea unui deșert atunci când îl vizitează pentru prima dată.

În ultimul deceniu poluarea fonică din mediul urban, a primit o atenție sporită din partea Agenției Europene de Mediu (AEM) și a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). O varietate de studii independente au dus la schimbări în instrucțiunile privind zgomotul ambiental emis de OMS în 2018. Potrivit OMS, nivelurile de zgomot de peste 35 decibeli va duce la abilități cognitive reduse în școli.

Surse de poluare fonică în școli

Școlile se pot confrunta cu poluare fonică atât din surse interne cât și externe. O activitate de grup într-o clasă poate perturba o lecție de lectură în alta. Pentru a rezolva problema, școlile pot suferi de zgomote ambientale din mediul înconjurător, cum ar fi traficul intens sau din cauza unui șantier din apropiere. Cu cât este mai mare zgomotul ambiental, profesorii și studenții trebuie să vorbească mai tare.

Sursele de zgomot problematice variază. Ar putea fi sistemele de suport ale clădirii sau echipamentele utilizate în sala de clasă. Sistemele de încălzire, ventilație și climatizare (HVAC) cresc zgomotul ambiental, în timp ce factorii externi conduc, de asemenea, la pătrunderea zgomotului într-o sală de clasă. În școlile fără absorbție fonică, copiii pierd 25% din cuvintele rostite de profesorul lor.

Poluare fonică și efecte adverse asupra sănătății

Sistemul auditiv uman primește constant stimuli care influențează sistemul nervos. Capacitatea de a distinge intensitatea diferitelor stimuli este vitală pentru percepția și conștientizarea umană. Nivelul excesiv de zgomot reduce capacitatea de a distinge sunetele datorate obișnuinței și adaptării, ceea ce reprezintă un răspuns natural al corpului uman.

De menționat este faptul că, comparativ cu adulții, adolescenții sunt mai sensibili la zgomot. Ceea ce aude un arhitect în vârstă de 40 de ani într-o clădire este cu totul diferit de experiența auditivă a unui tânăr de 14 ani.

Pentru studenți în mod special, efectele adverse asupra sănătății cauzate de zgomotul excesiv pot include:

  • Concentrație diminuată care poate duce la scăderea performanței academice
  • Creșterea tensiunii arteriale și afecțiuni cardiovasculare
  • Modificări ale somnului care pot influența și mai mult capacitatea lor de concentrare
  • Tinitus sau pierderea auzului indus de zgomot, în cele mai severe cazuri

În același timp, o clasă zgomotoasă va influența și profesorul. Profesorii au mai puține șanse să vorbească cu elevii lor sau petreca mai puțin timp vorbind, atunci când mediul conține niveluri ridicate de zgomot. Chiar și cei mai dedicați educatori pot cădea victime ale oboselii vocale în sălile de clasă zgomotoase, ceea ce le va reduce capacitatea de interacționare cu elevii lor.

Considerente privind acustica în școli pentru a îmbunătății capacitatea de învățare

Populațiile urbane ale lumii vor continua să crească, iar estimările sugerează că până în 2050, mai mult de două treimi dintre oameni vor trăi în mediul urban. Majoritatea acestor persoane vor ajunge în orașele zgomotoase „care nu dorm niciodată”. În aceste medii, ingineriea și proiectarea pentru zgomot vor fi vitale pentru a asigura o mai bună sănătatea a oamenilor în viitor.

În toată Europa, 16.600 de decese premature pot fi datorate expunerii excesive la zgomot și cantității de poluare fonică, la un cost anual de 40 de miliarde de euro. Crearea orașelor viitorului va depinde de o evaluare holistică a sănătății și confortului uman, în special în mediile în care oamenii trăiesc, învață și se recuperează.

Când vine vorba de școlile viitorului, există câteva sfaturi pe care proiectanții le pot urma pentru a face aceste clădiri pentru viitor. Ori de câte ori se decide pentru construcția unei noi școli sau renovarea uneia existente, este foarte important să se țină cont de acustică acesteia.

Unele dintre principalele considerente de proiectare pentru reducerea zgomotului în școli includ:

  • Proiectarea clădirilor pentru a conține sau controla zgomotul din surse externe și interne
  • Camere izolate pentru a conține zgomotul sau pentru a preveni intrarea sau răspândirea între sălile de clasă
  • Asigurarea că sălile de clasă sunt favorabile pentru transmiterea discursului în fața întregului public
  • Asigurarea separării spațiilor sociale de zonele de studiu sau de predare

Comunitatea științifică a început recent să înțeleagă efectele adverse ale zgomotului excesiv asupra populațiilor umane. Pentru a asigura sănătatea studenților și pentru a le oferi un mediu prielnic de învățare, va fi necesară o colaborare între administratori, legislatori, proiectanți și ingineri.

Proiectare pentru o sănătate mai bună în viitor

Efectele actuale ale climei va necesita ca orașele viitorului să fie rezistente. Practicile sustenabile nu se mai pot concentra pur și simplu pe reducerea deșeurilor și reciclarea materiilor prime. Pe măsură ce mai mulți oameni iau o decizie economică de a se muta în mediul urban, este vital să se asigure că au acces la un spațiu care nu influențează negativ starea lor de sănătate. Sistemele de transport precum trenurile, avioanele și automobilele vor continua să crească nivelul de zgomot ambiental al viitoarelor orașe.

Rețineți că oamenii își petrec 90% din timp în interiorul clădirilor. Folosind proprietățile naturale ale rocii, produsele ROCKWOOL pot ajuta proiectanții să reducă poluarea fonică din surse interne sau externe în instituțiile de învățare.

Produsele ROCKWOOL creează spații liniștite acolo unde sunt cel mai necesare.