Sănătatea și vata minerală bazaltică

Vata minerală bazaltică este un material complet nedăunător, cu care se poate lucra.

Lucrul cu produsele ROCKWOOL

Fără riscuri de boli pulmonare 

Acest fapt este susținut prin decizia Agenției Internaționale de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății, de a exclude vata minerală bazaltică de pe lista de „agenți posibil cauzatori de cancer”. Concluzia a fost bazată pe faptul că studiile epidemiologice nu au furnizat nicio dovadă a creșterii riscului de cancer pulmonar datorat expunerii profesionale la fibrele vatei minerale bazaltice, și pe faptul că nu a existat un exces de tumori în studiile referitoare la inhalarea pe termen lung, în experimentele pe animale. În mod similar, nu au existat riscuri ridicate de fibroză pulmonară.

Nu există riscul de formare a compușilor organici volatili

Investigațiile exhaustive, complete referitoare la emisiile din produsele de izolație cu vată minerală bazaltică, de la Institutul Fraunhofer din Braunschweig, indică faptul că acestea sunt o sursă neglijabilă de formaldehidă în mediul interior și astfel nu reprezintă un factor de îngrijorare pentru locuitorii caselor izolate cu produsele din vată minerală bazaltică.

Limitarea disconfortului pielii

Deoarece sunt realizate din rocă, există fibre naturale dure, care pot provoca un disconfort al pielii pentru anumite persoane, atunci când intră în contact cu produsele în faza de instalare. Oricum,  disconfortul  reprezintă o simplă reacție mecanică la fibrele dure și nu afectează pielea.  

 Disconfortul se reduce, în general, la scurt timp după încheierea expunerii. De asemenea, profesioniștii care manevrează produsele ROCKWOOL din vată minerală bazaltică în mod continuu vor experimenta în general faptul că disconfortul pielii  se diminuează o dată cu trecerea timpului.

 

Care este cea mai bună modalitate de lucru cu vata minerală bazaltică

Prin tăierea vatei minerale bazaltice cu o unealtă de tăiat ascuțită, cum ar fi un cuțit ascuțit, în mod normal nu se va produce praf în cantități semnificative (sau în cantități foarte reduse). Atunci când sunt utilizate unelte cu dinți, praful poate fi generat drept rezultat al șlefuirii fibrelor individuale.

În general, atunci când se lucrează cu vata minerală bazaltică, pot fi luate câteva măsuri de precauție pentru a proteja pielea și a minimaliza un posibil disconfort, precum purtarea echipamentului de protecție adecvat, ochelari și curățarea completă. Citiți și urmați pașii simpli din aceste indicații de instalare, pentru a fi complet în siguranță atunci când lucrați cu produsele noastre.